Turistik Gezide Rehberin Önemi

rehberin önemi
Turistik gezilerde rehberlerin rolü gerçekten çok önemlidir. İnsanlar kendi başlarına turistik bir geziye çıktıklarında, gittikleri yerlerde bulunan, işinin ehli olmayan, o tarihi mekana en yakın köyden gelip turistlere eserleri anlatan insanlarla karşılaşabilirler. Genelde Anadolu’nun ücra köşelerindeki tarihi eserler hep bu şekilde insanlara anlatılır.

Bu durum aslında o bölgede yaşayanlar için de oldukça güzel bir gelir kapısıdır. Bu, kimi turistler için çok ilgi çekici bulunabilir. Ancak genelde size anlatılanlar kulaktan dolma ve yüzeysel bilgilerdir. Bu yüzden işini iyi yapan ve asıl mesleği turist rehberi olan insanlarla turistik bir geziye çıkmak her zaman çok önemlidir.

Rehber, işinin gerekliliği olan güzel konuşma ve anlatma tekniklerine de hakim ve ayrıca konu hakkında derinlemesine bir bilgi sahibi olduğu için turistlerden gelen soruları da yanıtlama kapasitesine sahiptir. Turist rehberlerinin ana görevi anlatmak olduğu için siz bir beklentide olmasanız dahi size sürekli bilgiler verecektir.

Bu bakımdan bir tarihi eserin ne zaman, ne şekilde ve hangi sebeplerden dolayı yapıldığını da anlatarak, siz gözlerinizle eserleri incelerken kulaklarınıza da hitap edecek ve öğrendiğiniz bilgiler sizin açınızdan da akılda kalıcı olacaktır. Turist rehberlerinin verdikleri bilgiler, hiç bir zaman sizin bir ansiklopedi ya da internet sayfasından okuyup öğrendiğiniz bilgilerle eş değerde tutulamaz.

Çünkü sizin için canlı gördüğünüz ve üzerinizde hayranlık uyandıran bir esere bakarken, o hayranlık içerisinde size verilen bilgiler elbette ki zihninizde daha uzun süre kalan ve unutulması zor bilgiler olacaktır. Oysaki bir web sitesinden okuduğunuz bilgiler o tarihi eserlerin ihtişamını göremediğiniz için etkisiz ve çabuk unutulan bilgilerdir.

Turist rehberleri soruya aç insanlardır. Kendi anlattıkları rutin bilgiler dışında meslekleri gereği sorulan sorulara da özenle yanıt verebilecek bilgiye ve donanıma sahiptirler. Eğer bir turistik geziye çıkacaksanız, gezinizi rutinden çıkarmak adına aklınıza gelen soruları rehberinize sorabilirsiniz. Emin olun ki rutin bir anlatım hem turist olarak sizi hem de rehberinizi sıkabilir. Tüm gün ya da iki gün boyunca tarihi yerleri gezdiğinizi düşünürsek bu durum oldukça sıkıcı bir hal alacaktır.

Yorumlar